5+1 tévhit a bloggerekről




Azt hiszem, minden blogger életében eljön az a kellemes vagy éppen kínos pillanat, amikor be kell vallania a családjának, a barátainak vagy tágabb ismerősei közé tartozóknak, hogy ő bizony nemcsak a való világban létezik, hanem jelen van az online életben is. Hogy ezt ki mikor és hogyan oldja meg, változó, de előbb-utóbb azt hiszem, elkerülhetetlen ez a beszélgetés. És hogy mitől lesz ez kínos? Miért nem szeretik sokan megosztani ezt a kis titkot a hozzátartozóikkal? A tévhitek és sztereotípiák miatt, amelyeket az emberek ki tudja honnan hallottak és hogyan fogtak fel. Ebben a bejegyzésben hat olyan súlyos tévhitet osztok meg veletek, amelyeket meghallva szerintem ti is a falat kaparjátok. 

1. Exhibicionista és nárcisztikus emberek, akik a saját életükről írnak


Tény, hogy léteznek személyes blogok, amelyek szerzői a saját életük folyását közvetítik hétről hétre, napról napra, akár óráról órára is. Ezeknek azonban nincsen valódi céljuk, nem is túlságosan reklámozzák őket, inkább csak az írójuknak segítenek feldolgozni a mindennapi problémákat. A másik típusa a személyes blogoknak az, amelyen a blogger reagál a világ történéseire, különböző bulvárhírekre, társadalmi jelenségekre, ezek azonban általában nemcsak önmaguk szórakoztatására készülnek. 

De! És ez egy hatalmas de. A blogok többsége nem a szerzőjükről szól. Az ő véleményüket, ízlésüket, hangulatukat közvetíti és jeleníti meg, de általában nem őrjítő feltűnési viszketegségből ír valaki blogot. Nem a saját életüket tolják az arcunkba, nem akarják a saját problémáikat ránk zúdítani, és az, amit főképp nem csinálnak: nem beszélik ki a magánéletüket ország-világ előtt. 

2. A bloggerek csak fiatalok/tinik lehetnek

Hogy mi? 

Az egyik legmeglepőbb kijelentés egy a blogger közösségeken kívüli ismerősömtől jött. Úgy történt, hogy meséltem neki egy bloggerről, akinek imádom a cikkeit, de nem éppen fiatal. Mikor mutattam róla egy képet, határtalan döbbenet ült ki az arcára. Úgy festett, mint aki előtt éppen egy élethazugságról rántották le a leplet. "Ilyen öreg?!" A  blogger körülbelül harminc lehet...

Ez a tévhit gondolom abból a szintén helytelen megállapításból ered, hogy a technikához harmincon túl nem érthetnek az emberek. Mert ugye nem lehetnek haladó szellemű szülők, a technika iránt érdeklődő nagybácsik vagy facebookozó nagyik... 

3. A blog kötelez

"Blogolsz? Akkor író akarsz lenni?"

Én speciel igen. De sokan nem. Sőt. Rengeteg olyan bloggerről hallottam már, akik nemhogy nem szeretnének írók lenni, egyenesen viszolyognak ettől a lehetőségtől. Vannak, akik blogolnak, van tehetségük, érzékük, vagy talán lehetőségük is, mégis orvosok, ügyvédek szeretnének lenni, és akad olyan is, aki már dolgozik, és meg van elégedve az állásával. 

Az írás lehet szenvedély, hivatás, lételem. De lehet csak hobbi, szórakozás, stresszcsökkentő tevékenység is. Nem kell feltétlenül mindenkinek nemes célokkal rendelkeznie ahhoz, hogy írjon. Sőt, semmilyen cél nem kell hozzá. 

4. Blog = tumblr


Ha blogod van, akkor az csak is tumblr lehet. Mert nincs más platform, ahol írhatsz. Olyan, hogy blogspot, wattpad, cafeblog stb. nem létezik, az pedig, hogy saját domainod legyen, lehetetlenség. 

Engem kiver a víz, amikor ezt hallom. Félreértés ne essék, semmi bajom nincs a tumblr-rel, nekem is van, én is szeretek nézelődni, olvasgatni rajta, de könyörgöm... Miért kell így beskatulyázni a bloggereket?!

5. Online élet vs. való világ

Abba bele sem megyek, hogy hányan gondolják azt, hogy a bloggerek hazudnak, mert az egy rettenetesen hosszú és felháborodott eredményezne.

Sokan félnek attól, hogy a média előbb-utóbb menthetetlenül beszippantja az embereket, és onnantól kezdve nincs kiút... Azok, akik így gondolják, gyakran olyan radikális következtetésekre jutnak, hogy azok, akik bármilyen szinten behódolnak a technikának - köztük a bloggerek is - egész biztosan felhagynak a normális élettel. 

Tudjátok az, aki blogol, egész biztosan minden pillanatát megörökíti, folyamatosan a neten lóg, állandóan nyomogatja a telefonját, és egész biztosan lájkokban meg szívekben méri az embereket. Mennyire találó leírás, nem?

5+1. Minden blogger lány

WTF?!

Ki tudja miért, a bloggerek többsége valóban lány, de ezt az általánosítást minden fiú és férfi blogger nevében kikérem, bár nem magamnak, ugyanis én a másik nemet erősítem. 

A blogolást valamiért sokan a lányok, nők hobbijaként tartják számon, de hogy miért, arról fogalmam sincs. A fiúk is rendelkeznek ugyanazokkal a motivációkkal, amelyek blogolásra buzdítják az embert, mint a lányok. Maga az írás pedig abszolút nem nemspecifikus tevékenység.


Van még kérdés?

Összegezzünk:

*A bloggerek nem (csak) önmagukról írnak
*A blogolás nem korhoz kötött
*A blogolás nem nemhez kötött
*A blogolás nem kötelez arra, hogy írói ambícióid legyenek. A blogolás nem kötelez semmire. 
*Minden tumblr blog, de nem minden blog tumblr
*A bloggereknek is van élete. (Még akkor is, ha nem arról ír.)

4 megjegyzés:

  1. Már rögtön az első hármat meg tudnám cáfolni, aztán sorbana a többit is...és csak magamból indultam volna ki. (kivéve, hogy lány vagyok, az teljes mértékben igaz :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :D
      Hát igen, valami borzasztóak... A leghalványabb fogalmam sincs, hogy honnan veszik ezeket a butaságokat, de sajnos nem egyszer találkoztam már velük :/ Köszi a kommentedet! :D

      Törlés
  2. + 1: A bloggerek nem földi halandók, hanem odafent laknak az Olümposzon...
    Se életük, se családjuk, és barlangokban élnek... :DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez jó volt :D :D Szóval mi valamilyen ősemberféle istenek vagyunk :D

      Törlés