Don't panic! - avagy nyelvvizsga a láthatáron

Manapság nyelvvizsga nélkül levegőt sem lehet venni, legalábbis ezt mondják. Ennek köszönhetően egyre többen és egyre korábban teszik le a vizsgát, kevesebb-több sikerrel. A legtöbben az érettségi évét választják hozzá ha lúd, legyen kövér-alapon, mások pedig inkább kevesebb tudással és felkészülési idővel, de aránylag stresszmentesen vágnak bele. Akárhogy is, a nyelvvizsga nem gyerekjáték; tanulni kell, gyakorolni és bízni önmagadban. 




Mikor ezt a bejegyzést írom, éppen a második nyelvvizsgám közepén tartok: a következő napon kell szembenézni az írásbelivel, majd két nappal később a rettegett szóbelivel. Jelen pillanatban leghalványabb fogalmam sincs arról, hogy átmegyek-e vagy sem, de igyekszem magamban tartani a lelket azzal, hogyha a német sikerült, akkor egy angol középfokúval sem lesz gondom. 

Hogy némi motivációt szerezzek magamnak (és nem mellesleg hanyagoljam egy kicsit a tanulást), gondoltam összeszedek nektek néhány tanácsot, amit az előző és a mostani nyelvvizsgám során megfogadtam. 

1. Nézz körül!

Mint ti is tudjátok, többféle nyelvvizsgatípus létezik; van, amelyik könnyebb, van, amelyik nehezebb. Érdemes körülnézni, az ismerősök és a tanárok véleményét kikérni, hogy melyiket ajánlják. Tőlük valószínűleg megtudod, hogy milyenek a vizsgáztatók; szigorúak vagy kedvesek, hogyan állnak hozzá a vizsgázóhoz, ugyanis ez sem mindegy. Ezenkívül körül kell nézni a könyvesboltokban vagy az interneten is, hogy milyen feladatokkal találkozhatsz a nyelvvizsga során. Érdemest azt a nyelvvizsgát választanod, amelyeknél olyan feladatok vannak, amikhez értesz. Ha van időd, akkor töltsd ki az interneten található mintafeladatsorokat, és az ott elért eredmények alapján válassz. 

2. Könyvek

Még egy gyakorlati tanács: vedd meg a nyelvvizsgára felkészítő könyvet, és csináld végig. Nem mondom, hogy kimondottan olcsók, de hasznosak. Segítenek begyakorolni a feladatokat, és némelyiknél még segédletet is találsz a szóbelihez. (Pl. a TELC-nél) Tudom, általában az 5-6. feladatsornál már én is elunom az egészet, de akkor is megéri végigszenvedni a többit. 

3. Mindennap gyakorolj!



Ha egy mód van rá, akkor a jelentkezésedtől kezdve mindennap használd a nyelvet! Nem kell mindenképpen órákat töltened azzal, hogy a könyv felett görnyedsz, elég az is, ha angolul/németül/azerbajdzsániul sorozatot nézel vagy megpróbálsz lefordítani egy dalszöveget. Ezzel nem azt mondom, hogy felkészülés csak ennyiből álljon, hanem azt, hogy a semminél ez is több. Hetente kétszer-háromszor mindenképpen rá kell szánnod pár órát a gyakorlásra, legalábbis ha tényleg jól szeretnél szerepelni.

4. Ne pánikolj!

Komolyan. Oké, én a szóbelimnél rettentően izgultam, pedig németből legalább tízszer jobb vagyok, mint angolból. Izgulok is rendesen, de tudom, hogy nem szabad kétségbeesnem, és azzal áltatnom magam, hogy nem tudok angolul, meg sem szabadna mukkannom, el se kéne mennem, meg amúgy is rossz a kiejtésem, stb. Az ilyen gondolatokat nem szabad beengedni az ember fejébe, és ha mégis beszivárogtak, akkor azonnal el kell űzni őket. (Exorcizamus omnis...) Ha megszabadultál tőlük, akkor máris kisebb az esélye annak, hogy pánikolj. És hogyan is kell kikotorni őket a fejedből? Azzal, hogy még jobban koncentrálsz a feladataidra és az eredményeidre. A jó eredményeidre, a tendenciára, a fejlődésre. 

5. Hazudj!

Tudom, ez nem túl etikus tanács, de engem nem egyszer rángatott már ki a pácból. Mivel még az anyanyelvünkön is nehéz beszélnünk bizonyos dolgokról, ugyanis nem tudjuk, hogyan is fogjuk meg a gondolatainkat, az érzéseinket, ezért idegen nyelven sem várhatják el tőlünk azt, hogy teljes jellemrajzot írjunk le magunkról vagy egy ismerősünkről. Ha nem tudsz valamit kifejezni vagy egyszerűen nem tudod, hogy mit mondhatnál, akkor hazudj. Nincs értelem percekig filozofálni egy-egy válaszon. Ha megkérdezik, hogy mit dolgozik anyukád, és neked fogalmad sincs arról, hogyan mondják, hogy áruforgalmi ellenőr, akkor mondd azt, hogy bolti eladó vagy fodrász. Nem fogják ellenőrizni. Írásban pláne. 

6. Használd a feladatot!

Mind az írásbelimen, mind a szóbelimen (német) az segített ki, hogy használtam a feladatokat, mert higgyétek el, magamtól nem tudtam volna elmondani, hogy mégis miért kell sátorozni a Szigeten, ahelyett, hogy a közelben szobát béreljünk, de még azt sem tudtam, mi az a határidőnapló. De elolvastam a feladatot, megértettem, és felhasználtam annak a szóanyagát néhány frázissal körítve. A szóbelin részben ennek köszönhetően csupán 4 pontot vesztettem (a 40-ből), a szövegalkotásnál pedig egyet (a 25-ből, azt hiszem). 

7. Használj szótárat!

A legtöbb nyelvvizsgán engedélyezik, hogy szótárt használj. Ha a kérdésben vagy feladatban valamit nem értesz, akkor igenis szánd rá az időt arra, hogy kikeresd a szót, különben lehet, hogy bukod az egész feladatot. Ne kockáztass. 

8. Pihenj rá!

Ne erőltesd meg magad a vizsga előtti órákban vagy akár egy napban. (Én mondjuk szeretek előtte tanulni, mindig ilyenkorra halasztom a munka oroszlánrészét, de nem hajtom túl magam.) Nincs értelme annak, hogy előtte késő estig tanulsz, majd nyúzottan, szinte alva mész be vizsgázni. 

9. Jutalmazd meg magad!

A vizsga után ne sajnáld magadtól az időt és a törődést: ajándékozd meg magad valamivel, és mindjárt jobban fogod érezni magad. 



10. Merj magabiztos lenni!

Ha magabiztosnak tettedet magad, valószínűleg közlékenyebb leszel, ami pedig felviszi pl. a szóbelid színvonalát. 

Remélem, hasznodra voltak ezek az apró tanácsok, és a jövőbeli nyelvvizsgáid során sikeresen tudod majd őket alkalmazni! Sok sikert kívánok nektek! 

Kriszti :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése