2018-as könyvkihívás #4 Egy VP könyv

Sziasztok!

Mielőtt még belekezdenék a mai könyvkritikába, szeretnék elnézést kérni a saját, valamint bloggertársaim nevében is, amiért ennyire elhanyagoltuk az olvasóinkat, azonban voltak bizonyos hátráltató tényezők, amelyek meggátoltak minket a friss bejegyzések létrehozásában. Mégsem kell elcsüggedni, ugyanis a Mendemonda Magazin nemsokára ismét megnyitja kapuit :D

Jó böngészést!


Fogott már el az az érzés, hogy neked egy könyvet el kell olvasnod, ha törik, ha szakad? Néztél már rá úgy egy regényre, hogy szemed-szád eltátottad a borítóját látva? Olvastál el már úgy fülszöveget, hogy tudtad, ez a könyv nekedvaló lesz? 

Amikor megláttam a Szelídíts meg című ifjúsági regényt, azonnal belém hasított a jól ismert sóvárgás az új könyvek iránt. Később egyre több pozitív véleményt olvastam róla, tetszett a fülszövege, és kíváncsi voltam, vajon milyen módon dolgozza fel az eredeti, méltán híres művet, A kis herceget... (Emellett vonzott minden idők legízlésesebb, legszebb borítója is.)

Ha még több könyves fotót szeretnél látni tőlem: KATT IDE

Róbert Katalin nevét már hallottam korábban a Szívből, színből igazán című könyv kapcsán, azonban nem éreztem késztetést arra, hogy jobban megismerjem. Amikor megrendeltem a könyvet, nem tudtam, mit várhatok tőle, milyen lesz a stílusa vagy mennyire lesz minőségi a történet. Féltem is, hiszen a Vörös Pöttyös könyvekkel többnyire negatív tapasztalataim vannak. 

Nehezen haladtam vele, kiszámíthatónak és sablonosnak tűnt a történet, végül az első alkalommal félre is tettem, és másra fordítottam az energiáimat. Később ismét a kezembe akadt, és úgy éreztem, nekem ezt a könyvet most már tényleg be kell fejeznem. 

A könyvről való véleményemet erősen befolyásolja az, hogy éppen egy olyan élethelyzetben szántam magam az olvasásra, amelyben a regény üzenete nagyobb erővel üt, mint normál esetben. Ebből a személyes okból kifolyólag a mű sokkal inkább a szívemhez nőtt, mint az indokolt volna, igyekszem ezt is figyelembe venni és hangsúlyozni később is. 

A könyv filmváltozatáról szóló bejegyzést IDE KATTINTVA találjátok meg! 


Emellett próbálok nem A kis herceg felől közelíteni a regényhez, ami bár hatalmas baklövés, tekintve, hogy a mű olyan egyértelműen tolja a képünkbe az intertextualitást, hogy még az is felismerné, hogy itt párhuzamok vannak, aki éppen csak hallott Saint-Exupéry  könyvéről, mégis úgy érzem, így a leghatásosabb kifejtenem a véleményemet. Ennek ésszerű oka van: nem szeretném, ha a két alkotás összehasonlítása adná az alapot a bejegyzésnek, ugyanis A kis herceg a Szelídíts meg! minden pozitívuma ellenére is sokkal jelentősebb mű. 

Róka ​kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból.Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek… Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?

A fülszövegből a történet teljes mértékben kiderül; Róka és Kisherceg kalandja se nem több, se nem kevesebb annál, mint amire következtethetünk belőle. A kezdeti benyomás is helyénvalónak bizonyult; a történet lassan, de biztosan csordogál a kiszámítható és kielégítő végkifejlet felé, amelyet már a leírás is sugall. Ennek ellenére nem válik unalmassá a regény, ugyanis a kapcsolat kibontakozásának folytonossága és fokozatossága amellett, hogy szépen árnyalt, érdekes is. A mellékszálak nem tartoznak szorosan a fő vonalhoz, mégis belesimulnak a történetbe. Róka háttértörténete sokak által ismert szituáció, és erőteljesebben is jelenik meg a regényben, mint Kisherceg élete, azonban a fiú útkeresése is tanulságos és elgondolkodtató, a karaktere nagyobb hangsúlyt kap általa. 

A karakterek furcsán valóságosnak tűnnek. Ha pár szóval kellene őket jellemeznem, akkor valószínűleg mindenki azt gondolná, hogy egy átlagos tiniregényről van szó papírmasé figurákkal. Ahogy a fejemben végigpörgetem a "stáblistát", a szereplők mindegyikét meg tudnám feleltetni mondjuk Papp Dóra Tükörlelkek című regényének karaktereinek... A regényben betöltött szerepük és az írónő karakterábrázolásának köszönhetően azonban élesen elkülönülnek a fejemben más művek közhelyes alakjaitól. 

Sokan azt hangoztatták, hogy a könyv nyelvezete indokolatlanul durva. A trágárság az irodalomban egy igen érdekes téma, de erről most nem fejteném ki bővebben a véleményemet (majd egyszer bemásolom az emelt érettségi reflektálásomat), azonban kivételesen egyet kell értenem ezekkel a véleményekkel. Bár Róka életviteléhez, karakteréhez a káromkodás tökéletesen passzolt, mégis sokszor túlzásnak éreztem a sok "kurvázást" meg "szarozást". Emellett kissé túl egyszerűnek éreztem a regény stílusát, holott egy-egy mondatból kitűnt, hogy az írónőben ennél több van. 

A Szelídíts meg! legfőbb értéke azonban nem a stílusa, a története vagy a karakterei voltak, hanem az, ahogyan nem egy adott problémára koncentrált, nem egyetlen szituációt mutatott be és nem egyetlen konfliktuson át vezette végig az olvasót, hanem ennél komplexebb módon építkezett, és hiány nélkül tudta elvarrni a szálakat. 

Látszólag ez a regény csupán egy sima, könnyed tiniregény, és bizonyos értelmezésben az is, azonban mélyebb tartalommal is rendelkezik. A válás, a költözés átvészelése, a rossz társaság, a szociális izoláció, az útkeresés, a kamaszkori kapcsolatok jellege... És még sorolhatnám, hogy mi mindent megemlít ez a könyv. 

Összességében véve örülök, hogy egy ilyen regény is napvilágot látott; úgy vélem, nekünk, fiataloknak, kamaszoknak szükségünk van hasonló témájú könyvekre, amelyek hitelesek, mégsem véresen komolyak, tanulságosak, mégis könnyen emészthetőek. 

Egyéb információk a könyvről:

Ár: 2990
Oldalszám: 270
Molyértékelés: 89% (225 értékelés)

Nézz be Róbert Katalin blogjára!


Saját értékelés:

Stílus: 85%
Cselekmény: 85%
Karakterek: 90%
Cím, borító, fülszöveg: 95%
Összesen: 88,8%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése