5+1 karácsonyi rinya

A karácsony a szeretet ünnepe: ilyenkor még a sztahanovista apák, a folyton morgolódó rokonok és a hisztis testvérek is megpróbálják moderálni magukat, hogy szebbé tegyék ezt a csodálatosan hosszú, pihentető szünetet. Igen ám, de vannak olyan tipikus karácsonyi szituációk, amiket képtelenség sztoikus nyugalommal figyelni, sőt, ezek általában még a legedzettebb embereket is kikészítik. Gondolom, mostanra mindenki elkezdte számba venni ezeket a bosszantóan ismerős dolgokat. Én most csak hatot fogok megemlíteni, amelyeket én felülmúlhatatlanul szörnyűnek találok. 





1. Összecsavarodott égők

Meg ahogy azt elképzeled... 
Bár hazánkban korántsem olyan életbevágó feldíszíteni a házat, mint például az Egyesült Államokban vagy bizonyos európai országokban, mégis bennünk van az igény a szépre, ebből adódóan pedig szívesen vesszük, ha az adott évszakhoz, ünnephez kapcsolódóan kidekorálhatjuk a lakást. És mi a legegyszerűbb, mégis legízlésesebb és leglátványosabb (és egyben a legkevésbé energiatakarékos) módja ennek? Hát az ilyen-olyan színű ritmikusan villogó égők! Ezzel még nincs is baj. A probléma azonban ott kezdődik, hogy az embernek sem pénze, sem energiája nincs arra, hogy minden évben új díszekkel kápráztassa el a kíváncsi szomszédokat, így hát kénytelen-kelletlen elindul a padlásra, hogy elővegye a tavalyi dekorációt. Arra persze senki nem számít, hogy egy év leforgása alatt a hiperszuper, millió módon világító, színes égők valamilyen rejtélyes módon teljesen összegubancolódtak. Nem érdekes, hogy milyen katonás rendben volt eltéve tavaly januárban, és az sem, hogy júniusban, amikor utoljára fent jártál  a padláson, még semmi baja nem volt. 

2. Sütidömping

Enni persze mindenki szeret. Ha valaki nem rajongója a bejglinek, sebaj, van más, amit a nagyi úgyis rátukmál! Mégis, előbb-utóbb az ember herótot kap a mindenféle ínycsiklandozó csodától, amit egyszerűen muszáj megenni! És akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen annak, aki ezeket elkészíti: az alapanyagok megvásárlásánál még élvezettel gondolsz a karácsonyra, sütés közben elfáradsz, a díszítéskor már kissé hisztérikussá válik a vidám ünnepi kacajod, de amikor meglátod, hogy már a harmadik tepsi fogy el, és még csak 24-e van... Na, akkor a gyász öt szakaszán kell átmenned ahhoz, hogy ne borítsd rá valakire az asztalt. 

3. Maradékok

A karácsony utóhatása a rengeteg maradék. Nem számít, hány töltött káposztát sózol rá Béla bácsira és hány tálca süteménnyel távoztak az otthonodból a hatgyermekes Szabók, mindig lesz a spájzban némi étel, amivel egyszerűen nem tudsz mit kezdeni. Kivéve, ha szilveszterkor is tartasz egy kis összeröffenést...

4. Karácsonyi dalok és filmek és díszek és...

Mostanában kezdem megkedvelni a karácsony hangulatát, bár régebben kimondottan utáltam. (Főképp a rokonlátogatás miatt.) Mégis egy idő után legszívesebben befognám a fülemet, a szememet, de még az orromat is, hogy ne kelljen megint átélnem az erőszakkal nekem nyomott karácsonyi idillt a tévében, az áruházakban vagy éppen a munkahelyemen. Tudom, jó szórakozás, ha tojáslikőrtől csicsesen végignézed az Igazából szerelmet úgy hatvanadjára, vagy a Reszkessetek betörőkre alszol el, mert olyan megnyugtató Marv kiáltása meg Kevin cincogása, de könyörgöm, élt a Földön olyan ember, akinek 26-ra nem lett elege ebből? Az egész nap ismétlődő karácsonyi playlistekből, az arany-piros-zöld színkombinációkból, a csúnya pulcsikból... 

5. Ajándékcsomagolás


Állítólag - de ez csak valami városi legenda - léteznek olyan emberek, akik nemcsak nem bánják, ha ajándékot kell csomagolniuk, de egyenesen relaxálónak tartják azt. Na, most ti is meglepődtetek, ugye? Véleményem szerint kevés idegesítőbb dolog van annál, mint amikor megveszel három guriga csomagolópapírt, és nekiállsz vagdosni meg ragasztani, hogy a többnyire teljesen formátlan ajándékokat szabványszerűen becsomagolhasd, ami persze lehetetlen. Aztán meg irigykedve nézed a saját ajándékaidat, amik úgy néznek ki, mintha pinterestről nyomtatták volna őket...


5+1. Tűlevelek


Utoljára hagytam a legrosszabbat. Az én családom ugyan a műfenyők pártján áll, mégis előfordul néhányszor, hogy igazi fánk volt. Én a gyermeteg lélek ilyenkor mindig rácsodálkozom, hogy mennyire szörnyű a valóságban egy ilyen fa. Nemcsak azért, mert a fahéj, az alma, a szilva meg más tipikus téli illatok mellett a fenyőből is eleged van, de hogy még a tűleveleket is naponta söprögetned kell... Na, az már tényleg kicsapja a biztosítékot. (Nem beszélve arról, micsoda átok egy valódi fa, ha macskád van...)

Szerintetek mi a legidegesítőbb a karácsonyban? 

3 megjegyzés:

  1. A sütemény dömpinggel és az ételpazarlással maximálisan egyet értek! Gyerekként felfoghatatlanul sok édességet, süteményt és minden mást ami teljesen egészségtelen, tömtem magamba, hiszen lehetett és nem szólt senki. Ma már tudatos életmódra váltottam több, mint másfél éve igyekszem tartani, de már tavaly átélhettem mennyire rossz az ünnepek alatt. Mert nem akarok teher lenni, így nem kérek külön rám sütött, főzött dolgokat (így is eleget pazarolnak a környezetemben). De ami a palettára kerül meg az asztalra....! Aztán oké, ellenállok. Erre jönnek, hogy egyél meg, miért nem eszel. És ha nem akarok? Csak az ünnep miatt, nem fogok zabálni, nem mondok le az új és EGÉSZSÉGESEBB életvitelemről mások miatt! Remélem, a mostani Karácsony másmilyen lesz e téren. Így is örülök a fejemnek, hogy két hónap alatt csak hetente 2 vagy 3 nap ettem valami édességet és azt is, keveset. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól mert megeszel egy-két szelet süteményt, még nem fogsz elhízni. Az egészséges életmód nem arról szól, hogy mindenről lemondasz. Hanem arról, hogy mértékkel mindent nyugodtan lehet fogyasztani, hacsak egészségügyi okok miatt nem kényszerülsz rá, hogy mondjuk ne egyél cukrot, tejet, tojást, stb.

      Törlés
  2. Én ezeket nem szoktam tapasztalni. Huszonöt éve műfenyőnk van (panelban lakunk, élő fa itt nem élné túl), sütemény sosem marad meg, akármennyit is csinál anyu. Kaja marad, de az mehet a fagyasztóba, hiszen nem pocsékolunk. Amúgy mi sem zabálunk, hanem eszünk, akkor és annyit, amikor és amennyi jólesik. Nálunk senkit sem tömnek.
    Ajándékot évek óta nem csomagolok, mert csak feleslegesen van megvéve a csomagolópapír, ami egy óra múlva úgyis a kukában végzi. Vannak itthon gyönyörű ajándéktasakjaink, azokat használjuk. Karácsonyi filmek terén minden évben itt a Télapu és a Grincs (a Jim Carrey-féle!), az elég is. :)

    VálaszTörlés