5+1 sablonos újévi fogadalom

Új év - új élet, szokták mondani az évnek ebben a szakában. A legtöbben ilyenkor leülnek, és végiggondolják, mi minden történt velük az előző 12 hónapban, elszámolnak az elszámolnivalókkal, és levonják a szükséges következtetéseket.  Január elsején pedig összeírják az újévi fogadalmakat, amelyeket a következő évben vagy betartanak, vagy nem. (Az utóbbi gyakoribb.)Ma hat olyan fogadalmat gyűjtöttem össze, amit mindenki, aki tartja ezt a szokást, legalább egyszer megfogadott már életében, de inkább többször.






1. Spórolás

Állítólag léteznek olyan emberek, akik nemcsak az idejüket, de a fizetésüket is tökéletesen be tudják osztani: kiadásaikat és bevételeiket akkurátusan feljegyzik egy kis füzetbe, és még arra is ügyelnek, hogy még száz forinttal se lépjék túl a megadott keretet. Én mondjuk még sosem találkoztam ilyennel, de egyszer szeretnék hasonlóan gondolkodni és így bánni a pénzzel. Gyanítom, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Ebből adódóan a legtöbben megfogadják: Idén igenis spórolni fogok. Jobban beosztom a fizetésemet! Nem veszek felesleges dolgokat! És így tovább...



2. Sport

Bevallom, ezt a fogadalmat jóval többen tartják be, mint az előzőt, legalábbis a saját tapasztalataim alapján. (Nem, én nem tartom be, de sok ismerősöm igen.) Vannak, akik eltervezik, hogy új sportot kezdenek el; eljárnak majd zumbára, aerobicra vagy valami küzdősportot kezdenek el, mások pedig rendszerességre akarják szokatni magukat; ők megfogadják, hogy hetente eljárnak majd edzőterembe, reggelente pedig futnak pár kilométert.

3. Egészséges étkezés

A sportos fogadalmak párja, hiszen ahhoz, hogy valaki egészséges legyen, nem elég rendszeresen mozogni, az étrendre is figyelni kell. Nincsenek bizonyítékaim, de úgy érzem, januárban (illetve júniusban) van az egészséges étkezéssel foglalkozó oldalaknak a legnagyobb nézettsége.

4. Alkohol/dohányzás/egyéb káros szokások

Az alkohollal kapcsolatban természetesen év közben is gyakran megfogadja az ember (főképp 25 év alattiak), hogy na, én többet nem fogok inni. A dohányzás persze kicsit más, de az új év jövetelével mégis sokan megfogadják, hogy lemondanak róla. Más káros szokásokat is szeretne feladni az ember, például a körömrágást vagy a kávézást, hogy csak a legnépszerűbbeket említsen.



5. Család

Az egyik legkedvesebb sablonfogadalmam az, hogy megfogadjuk, több időt fogunk eltölteni a családunkkal, jobban odafigyelünk a szeretteinkre, és több törődést mutatunk neki. Sajnos, ezeket az ígéreteket könnyen elfelejti az ember év közben, ennek ellenére sokan újra és újra megfogadják, mert az igény megvan rá bennük, csak a megvalósítással akadnak olykor gondok.

5+1. Tanulás

Bár a diákok többnyire szeptemberben fogadkoznak, sokunk januárban is megígéri magának, a szüleinek és az egész világnak, hogy ebben az évben  - vagy inkább a következő félévben - már tényleg tanulni fognak.

Te szoktál újévi fogadalmakat tenni? Ezek is köztük vannak? Írd meg kommentben!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése