X-Faktor meg ami még jöhet

Sziasztok!

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer odáig jutok, hogy valami populáris és nézettséghajhász témához kapok, de minekutána második napja itthon fekszem torokgyulladással és nincs jobb dolgom annál, minthogy visszanézzem a múltszombati X-Faktort, egyúttal reagálok is arra a néhány kiakasztó momentumára, amivel az adás során szembekerültem.



1. ByeAlex elalszik

Múlt héten ByeAlex hisztijétől volt hangos az internet. Az egyik kedvenc bloggerem nem is egy cikket írt róla, hadd ajánljam a figyelmetekbe az ő irományait: Az idei X-Faktor viselkedni képtelen óvodások gyülekezete, Mi áll ByeAlex hisztijének hátterében?. Engem ugyan nem háborított fel annyira ez az egész vihorászunk-vitatkozunk téma, mint a  Bouvet íróját, de azért nem néztem jó szemmel, ahogy a zsűri konkrétan le se tojja a versenyzőket, mert annyira el van foglalva a saját kis dolgaival. 

A szombati adásban azonban sokkal komolyabb mulasztással találkozhattunk. Nem mondom, hogy én vagyok Tóth Gabi, Alföldi, Geszti, Keresztes Ildikó, Szikora és a mostani csapatot megelőző zsűri első számú nagy rajongója, de... melyik engedte meg magának akárcsak egyszer is azt, hogy késsen a válogatóról? 

Oké, nem szeretem ByeAlexet. A Kedvesem, lehet, hogy a szerelméről íródott, ahogy azt előzőleg olyan sértődötten hangoztatta, de szerintem mégsem nagy szám. (Most nem azért mondom, de miért kéne egy dalt aszerint értékelnünk, hogy a szerzőjének mennyit jelent, ha például a novellaversenyen, amin voltam - elég nevezetes verseny - kapott hideget-meleget az a srác, aki a nagypapája agyvérzése után írt egy hihetetlenül fantasztikus és jól összerakott novellaciklust? Vagy pont fordítva: miért ne lehetne így értékelni a zenét, az irodalmat, a művészetet?!) Ha már itt tartunk, pont olyan szinten van, mint az első adásban hallott srác zenéje, de rendben, elfogadom, hogy ő mégiscsak több, hiszen állítólagosan több projekttel is bizonyította már a tehetségét. (Én nem követem nyomon a munkásságát, szóval készségesen elhiszek bármit.) De attól függetlenül, hogy sem a zenéjét, sem a személyét nem kedvelem, nem szoktam pocskondiázni, sértegetni. Ők persze folyton ezt teszik a fellépőkkel, mert élvezik, mert vicces, mert jól mutat a képernyőn. Megalázzák őket. Még akkor is, ha a kritikájuk többnyire jogos, ők úgy tesznek, mintha joguk volna a földbe tiporni a színpadon állókat csak azért, mert odamentek és egész véletlenül nem rendelkeznek tehetséggel. (Ezekről az emberekről is megvan a magam véleménye, de ezt nem most fogom kifejteni.) 



De még efölött is szemet hunyok. Én és több ezer néző is. A versenyzők is. Annyi viszont legyen már abban a rohadt zsűriben - ByeAlexben - hogy nem alszik el. Hogy nem játszik egy egész országgal, csak mert ő nem tudott felkelni. (Ráadásul úgy, hogy Gáspár Laci szerint ő az az ember, aki azt hangoztatja folyton, hogy milyen lúzer az, aki hétnél tovább alszik?! Hagyjuk már...) Hogy nem botránkoztatja meg a nézőközönséget és a versenyzőket is. Ez szerintem gusztustalan húzás volt, mert lehet, hogy a szavazata nem osztott vagy szorzott volna, mégis a kiesettek úgy érezhetik, igazságtalanul rakták ki őket. Ezenkívül azt is hozzá kell még tenni, hogyha valamelyik fellépő kevesebb önkritikával rendelkezik, akkor akár jogi útra is terelhette volna az ügyet, ahogy Puskás Peti mondta Anastasia állítólagos személyi titkáránál... 


A címre kattintva elolvashatjátok Nagy Szimonetta facebook bejegyzését, amelyben lerántja a leplet az X-Faktorról.

Erről az esetről nem tudom, mit gondoljak. Hajlok arra, hogy higgyek a lánynak, ugyanis az előadásából nekem is úgy tűnik, mintha valami nagyon nem lenne rendben. Most nem azért, de mindenki tudja, hogy a mikrofonba nem kell ordibálni, akkor ő mégis mi a fenéért tette volna?! Ezenkívül ha annyira elhiszi magáról, hogy tud énekelni, akkor miért nem azt tette? Mert ő mást sem csinált, csak kiabált, gondolom azért, mert nem hallotta magát. Másfelől viszont nagyon meggyőző volt az előadása a kamerák előtt, a végén a kiakadása pedig túlságosan unszimpatikusra sikeredett ahhoz, hogy azt mondjam, na jó, hiszek neki. És akkor még nem beszéltem arról, hogy a végén lévő "hiszti" sem a színpadon bemutatott lánnyal, sem pedig a levél stílusával nem összevethető... Az általa leírtak viszont hihetőek.

Nem tudom, mit higgyek, de nem ez az első, és nem is ez az utolsó alkalom, hogy fellibben a hír; az X-Faktor megrendezték, minden előre el van döntve, előválogatók van, csak a show számít stb. Viszont az, hogy ez egyáltalán felmerül ennek a lehetősége, már sokat mond. 

3. Olasz lány a magyar X-Faktorban

Évek óta követem figyelemmel a különféle tehetségkutatókat. Nem lelek bennük élvezetet, de kikapcsolódásra pont jó. Ebből kifolyólag nem is ez az első eset, hogy felháborodok azon, hogy egy MAGYAR tehetségkutató műsorban KÜLFÖLDI versenyzőt engednek tovább. Félreértés ne essék, ez nem egy olyan, mint anno László Attilánál (jó, amikor ő volt benne, akkor én voltam vagy 11, azt se tudtam, mi az a Csillag születik vagy miben volt benne), aki erdélyi és beszél magyarul... Tudom, sokan bántották őt emiatt, de a két eset nem ugyanaz. 

Az olasz lánynak fantasztikus hangja van. Valami csodálatos, amit a színpadon leművelt, látszik, hogy ért hozzá. Nem mondom, megérdemelné a győzelmet, a nyereményt. De ez mégiscsak egy magyar műsor, magyar zsűrivel. Gáspár Laci még csak nem is tud angolul. Akkor hogyan várják el, hogy értékelje a lányt a továbbiakban? 

Egyáltalán mi a fenéért engedik tovább? 

Ebben a műsorban magyar tehetségeket kéne keresniük, őket kéne támogatni, hagyni, hogy érvényesüljenek. Külföldi tehetségből elég sok van, magyarból viszont alig akad egy-kettő. Nem azért, mert nincs, hanem azért, mert még az ilyen műsorok után is hamar eltűnnek a süllyesztőben, míg az ilyen külföldiek - csak mert különlegesek, meg mert nagyobb esélyük van a nemzetközi karrierre, felemelkednek. Hogy a fentebbi példánál maradjunk, László Attilát az olvasók közül hányan ismerik? Hányan követik nyomon a munkásságát? (Én sem tenném, ha a sulim miatt nem lenne folyton hangoztatva a neve...) ByeAlex számomra a Kedvesem megalkotója, Radics Gigit a Vadonatúj érzés miatt ismerem, arról meg fogalmam sincs, hogy Gáspár Laci vagy Puskás Peti mit csinál, de garantálom, ha az olasz lány az élőshowba jut akarva akaratlanul is többet fogok róla tudni, mint négyőjükről együttvéve... Úgy, hogy a lány annyit tudott kinyögni magyarul, hogy "köszönöm". 

Komolyan, nekem egyébként nincs bajom a külföldiekkel meg semmi, nem is vagyok egy nagy "szittya magyar", de azért nagyon tudok haragudni, hogy manapság minden a külföldről szól az irodalomban, a zenében, mindenben... (Például rengeteg dalszöveget angolul írnak. Miért is? A magyar nyelv talán nem elég jó ahhoz, hogy jó szöveget írjunk? Mert szerintem ennél alkalmasabb nyelv versírásra - mert a dal ugye lírai műfaj, tulajdonképpen megzenésített vers... - nincs. Ennyi szinonimát, ennyi rímet, ennyi szépen hangzó szót...)

Azok után, hogy egyetlen adás - mindössze másfél óra - így ki tudott borítani, kíváncsian várom a következőt is. Remélem, az már nem fog ennyire feldühíteni.

Ti mit gondoltok az X-Faktorról? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése